Hledat
Udělej si sám
18. října 2019

Malování obrázků na okna: tipy na tvoření s dětmi

Redakce
3
7678 přečtení
Malování obrázků na okna: tipy na tvoření s dětmi

Světla za okny ubývá, ale díky ozdobeným okenním tabulkám si můžeme rozveselit interiér i během podzimního období! Přes léto máme okna většinou zakrytá žaluziemi, plisse žaluziemi nebo roletami, s blížící se zimou ale chceme využít každý sluneční paprsek a vnitřní stínění tak zůstává většinu dne vytažené. Využijme toho a rozveselme prostřednictvím obrázků na sklech celý byt!

Malování přímo na sklo

Existují dva základní způsoby, jak si ozdobit okna vlastním obrázkem: jedním z nich je vytvořit motiv slupovacími barvami na fólii a zaschlý obrázek přenést na sklo; druhá možnost je přímo pokreslit nebo pomalovat okenní tabulky speciálními pastelkami nebo fixy. Dostupné jsou například voskovky na sklo, které se dají později z okna jednoduše umýt pomocí mýdlové vody. Fixy jsou zase obvykle stíratelné za sucha, podobně jako popisovače na bílé tabule – hledejte ale vždy označení „window“ nebo „glassboard“. Výhodou je, že můžete jednoduše vzít do ruky voskovku nebo popisovač a začít zdobit; výslednou dekoraci ale nelze uchovat jinak než pořízením fotografie.

Slupovací barvy na sklo

Malování slupovacích obrázků na fólii vyžaduje důkladnější přípravu a větší pečlivost, výtvory ale vypadají lépe a lze je mezi okenními tabulkami přemisťovat, případně uložit a nalepit později. K výrobě obrázků na fólii potřebujeme konturovací barvu, barvy na sklo v lahvičkách a průhlednou fólii – pokud si netroufáme na autorské dílo, můžeme si vytisknout předlohu.

Fólii přiložíme na šablonu a nejdříve vytvoříme obrysy konturovací barvou. Po jejím zaschnutí obrázek vybarvíme a barvy necháme opět zaschnout (doba schnutí je uvedena na obalu, obvyklých je 12 až 24 hodin). Barvy nanášíme v silnějších vrstvách, aby se obrázek při manipulaci nepotrhal.

Po zaschnutí, ale ještě před odlepením z fólie dejte výtvory na několik minut do ledničky. Obrázek trochu ztuhne a nemělo by se pak stát, že se k sobě při přenášení některé jeho části přilepí.

Malování na sklo s dětmi

Výroba obrázků na sklo může děti zabavit při nemoci nebo za deštivého počasí – a navíc budou mít radost, že je jejich dílo neustále na očích. Vytiskneme jim šablonu podle jejich výběru a umístíme pod fólii – výborně se hodí klasické euroobaly, které stránku s vytištěnou předlohou udrží na místě, takže se nebude dětem posouvat pod rukama. Menším dětem raději předkreslíme kontury a necháme je jen vybarvovat (pozor, aby byly obrysy dostatečně silné a vnitřní barva z nich nevytékala). Zkuste třeba podzimní nebo halloweenské motivy, případně oblíbené pohádkové postavičky!

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
7678 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
7678 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.